Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost înfiinţată la data de 26.04.1990 cu scopul de a cinsti și păstra vie memoria Eroilor-Martiri și pentru aflarea adevărului despre evenimentele din Decembrie 1989. În componenţa asociaţiei există un complex de monumente, spații expoziționale, un centru de cercetare şi o editură.
În octombrie 2011 s-a realizat cel mai important şi mult aşteptat proiect al nostru, legat de atribuirea noului sediu al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei. Este vorba de Pavilionul M din Cazarma 1079 Timişoara, clădire P+1 cu suprafaţa construită de 846 m2, cea desfăşurată fiind de 1626 m2, Cămin Militar de Garnizoană, cu terenul aferent. Clădirea situată pe Str. Oituz Nr. 2/B poate fi reamenajată şi corespunde cerinţelor unui Memorial şi ale unui Centru Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Din ianuarie 2012 toate eforturile şi aproape toate resursele noastre materiale sunt canalizate spre acest obiectiv, care presupune planuri, proiecte, forţă de muncă şi, de asemenea, multă creativitate.
Fondurile din care s-au plătit reparaţiile, consolidările şi construcţiile au fost decontate din alocaţiile anuale de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Culturii şi Cultelor (majoritatea), şi din donaţii sau sponsorizări. Prin Legea nr. 152/2000, Memorialul Revoluţiei a fost declarat obiectiv de interes naţional.
Monumente
În perioada 1990-1998 a fost realizat un Complex Memorial în Cimitirul Eroilor şi au fost ridicate 12 monumente, care au fost amplasate în zonele mai importante, unde au avut loc lupte între demonstranţi şi forţele de represiune.
Spații expoziționale
În spațiile expoziționale pot fi vizitate mai multe expoziţii, care tratează atât evenimentele din 1989 din România, cât şi din fostele ţări comuniste din Europa.
Turiştii au posibilitatea să facă un tur al monumentelor din Timişoara, să viziteze expoziţiile noastre şi să vizioneze filme documentare realizate de noi, filme care sunt subtitrate în engleză, germană, franceză, italiană, spaniolă, olandeză, maghiară şi sârbă. Turiştilor care ajung la noi le asigurăm ghidajul în limbile română, engleză, germană, și maghiară.
Centru de cercetare
În anul 2000 Asociaţia Memorialul Revoluţiei a fost declarată prin lege „Ansamblu de Interes Naţional” şi s-a înfiinţat Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din 1989.
Scopul declarat al Centrului este de a deveni un mijloc operativ de informare referitor la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că aceste momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România.
În urma activităţii de documentare şi cercetare din cadrul Centrului, până în anul 2015 s-a reuşit editarea şi publicarea a 29 de titluri de carte şi realizarea revistei bianuale „Buletin ştiinţific şi de informare Memorial 1989”, care a ajuns la numărul 17.
Editura
În anul 2011 a fost înfiinţată Editura Memorialul Revoluţiei 1989. În cadrul editurii sunt publicate cărțile şi revista bianuală a asociaţiei noastre, rezultate în urma muncii de documentare și cercetare efectuată în cadrul centrului.
În cadrul asociaţiei funcţionează:
– Săli pentru documentare şi cercetare
– Sală pentru arhivare audio-video (istorie orală)
– Arhiva pentru documente scrise şi presă
– Spații expoziţionale
– Sală vizionare filme documentare
– Biblioteca
– Capela Eroilor Revoluţiei
Structura de conducere a Asociației Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara
Adunarea Generală
Membri cotizanți
Membri onorifici
Adunarea generală se întrunește cel puțin o dată pe an, drept de vot având doar membrii cu cotizația achitată la zi.
Consiliul Director
Este compus din șapte membri aleși de către Adunarea Generală.
Consiliul Director alege președintele și cei doi vicepreședinți.
Componența Consiliului Director:
Gino Rado – președinte
Ioan Bânciu– vicepreședinte
Lucian-Vasile Szabo – vicepreședinte
Lucian Ionică – membru
Dan Ciobotaru – membru
Ștefan Luca – membru
Vasile Hotopilă – membru