Despre Noi

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989

Asociaţia Memorialul Revoluţiei 16-22 Decembrie 1989 a fost înfiinţată în 26 aprilie 1990 cu scopul statutar de a cinsti memoria victimelor represiunii din timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. Din 1990 până în 1999 Asociaţia a realizat un complex memorial în Cimitirul Eroilor din Timişoara şi 12 monumente, ridicate în oraşul nostru în zonele represiunii din Decembrie 1989.

Începând cu anul 1996, în cadrul Memorialului funcţionează:

Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică privind Revoluţia din Decembrie 1989

În octombrie 2011 s-a realizat cel mai important şi mult aşteptat proiect al nostru, legat de atribuirea noului sediu al Asociaţiei Memorialul Revoluţiei. Este vorba de Pavilionul M din Cazarma 1079 Timişoara, clădire P+1 cu suprafaţa construită de 846 m2,  cea desfăşurată fiind de 1626 m2, Cămin  Militar de Garnizoană, cu terenul aferent. Clădirea situată pe Str. Oituz Nr. 2/B poate fi reamenajată şi corespunde cerinţelor unui Muzeu Memorial şi ale unui Centru Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Din ianuarie 2012, toate eforturile şi aproape toate resursele  noastre materiale sunt canalizate spre acest obiectiv, care presupune planuri, proiecte, forţă de muncă şi, de asemenea, multă creativitate.

Fondurile din care s-au plătit reparaţiile, consolidările şi construcţiile au fost decontate din alocaţiile anuale de la Bugetul de Stat, prin Ministerul Culturii şi Cultelor (majoritatea), şi din donaţii sau sponsorizări.Prin Legea nr. 46/2000, Memorialul Revoluţiei a fost declarat obiectiv de interes naţional.            

Scopul declarat al asociaţiei este de a deveni, prin Centrul Naţional de Documentare, Cercetare şi Informare Publică, un mijloc operativ de informare referitoare la evenimentele ce au dus la căderea regimului comunist din România, propunându-şi să valorifice informaţia istorică românească circumscrisă evenimentelor anului 1989 din Europa Centrală şi de Sud-Est. Pentru că aceste momente nu pot fi pe deplin înţelese fără a cunoaşte sistemul comunist în ansamblu, Centrul se preocupă şi de studierea perioadei comuniste din România. Suntem deschişi pentru colaborare cu fundaţii, instituţii şi centre de cercetare cu obiect de activitate similar. Dorim să concentrăm, în spaţii funcţionale şi cu tehnici adecvate, mărturii de istorie orală pe suport celulozic, audio, video şi digital. În prezent, se lucrează la transferarea întregii baze de date în format digital.

 În cadrul asociaţiei funcţionează:

-Sala pentru documentare şi cercetare

-Sala pentru arhivare audio-video

-Arhiva pentru documente scrise şi presă

-Sălile expoziţionale (muzeu)

-Biblioteca

-Capela Eroilor Revoluţiei

 

drumul de acces

                   

 

                   

2012 - în timpul lucrărilor
 
                   
 
                   
 
2012 - după lucrări
 
                   
 
                   
 
                   
 
2013 - prima pictură din noua capelă
 
                   

 

 

 
Revista on-line
Cuprins alte publicaţii
Despre Noi
Baza de date
Revolutia din 1989
Evenimente
Publicatii
Monumente
Contact
Creatstormmedia